Hyljehavaintoja Leppävaaran Monikonpurossa

 

01.04.2016

 

Menneen viikon aikana on suoritettu useita varmistamattomia näköhavaintoja hylkeestä Monikonpuron varrella. Vihdoin siitä on saatu myös luotettavaa kuvamateriaalia (kuva1) (kuva2) (kuva3) Kauppakeskus Sellon Leppävaarankadun kohdalla! Kesyn tuntuinen hylje on näyttäytynyt muutamille uteliaimmille ihmisille ottaen jopa selkeän katsekontaktin. Vaikka Leppävaaaran oma hylje välillä häviääkin näkymättömiin, tuntuu että se on jäänyt oleilemaan Monikonpuroon vielä joksikin aikaa. Olisi paras käydä pikaisesti bongaamassa hylje, koska se joutuu juomaan purossa etupäässä kuravettä ja ruuaksikaan se ei taida löytää lempiruokaansa silliä, taimenia kylläkin. Eli käy bongaamassa hylje Monikonpurolla ja mieti vaikka nimiehdotuksia upealle eläimelle. Olisiko nimeksi vaikka April tai Lia?

 

Faktaa 1:

Paras nimiehdotus palkitaan Leppävaara-seuran vuosikokouksessa 5.4.2016 klo 17.30 Ruusutorpan koululla.

 

Faktaa 2:
Leppävaaran alueella eli aikanaan grönlanninhylje, joka hävisi Itämerestä noin 3 000 vuotta sitten. Grönlanninhylje elää edelleen Jäämerellä ja Alaskan sekä Kanadan rannikoilla. Se katosi täältä ilmeisesti metsästyksen vuoksi, sen kuutit nimittäin tapettiin keväällä jäältä hyvän turkin vuoksi. Toki veden suolapitoisuuden muutokset tai muut olosuhteiden vaihtelut ovat voineet myös vaikuttaa tilanteeseen.
 
Itämeressä elää edelleen kaksi hyljettä. Itämeren norppa, joka on sopeutunut vain ja ainoastaan murtoveteen, alhaisen suolapitoisuuden meriveteen, sekä harmaahylje eli halli. Halli ja norppa ovat yleistyneet tosi nopeasti. Nykyään voi kesäisin nähdä useampiakin hylkeitä esim. venereissuilla, kun vielä 10 vuotta sitten hylkeen näkeminen merellä oli kuin lottovoitto. Halli on nähty viime kesänä Laajalahdellakin.
 
Norppa on näistä pienin 1-1,5 m ja 50-100 kiloa, grönlanninhylje n. 1,5-2 m ja 100-150 kg sekä halli jopa 300 kg. Hylje oli ennen muinoin tärkeä saaliseläin. Hylkeen rasvasta keitettyä traania käytettiin lamppuöljynä, jonka kysyntä oli Euroopassa lähes pohjaton.