Jäsenkirje 2017

 

Vuosikokouksen 2017 esityslista

 

Toimintakertomus 2016

 

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuosille 2017 ja 2018

 

Liity jäseneksi!

 

 

Leppävaara-seura ry:n johtokunta 2017-2018

 

Leppävaara-seura ry:n säännöt

 

Leppävaaran Valopilkut vuodesta 2000

 

Kannattajajäsenet

 

 

 

Leppävaara-seura sinua varten

 

Leppävaara-seura on perinteikäs ja aktiivinen kaupunginosayhdistys, joka toimii pitkäjänteisesti asukkaiden etujen puolesta jatkuvasti kasvavassa Leppävaarassa. Seura tekee työtä vahvistaakseen asukkaiden viihtyvyyttä, kotipaikkatunnetta ja identiteettiä. Seura luo yhteisyyttä alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen sekä kaupungin välillä. Seura valitsee vuosittain Leppävaaran Valopilkun, henkilön tai yhteisön, joka on edesauttanut myönteistä kaupunkielämää.

 

Seurassa on yli 300 henkilöjäsentä ja kymmeniä kannattajajäseniä.

 

Tärkeä yhdysside on kuudesti vuodessa ilmestyvä Lepuski-lehti, josta on muodostunut elävä ja luettu kaupunginosalehti. Lehti ilmestyy 22 000 kappaleen painoksena ja jaetaan koko suuralueella. Se on luettavissa myös verkkojulkaisuna. Näkyvintä seuran toiminta on Raittikarnevaaleilla, joka saa tuhannet leppävaaralaiset liikkeelle pitämään hauskaa ja tapaamaan toisiaan syyskuun ensimmäisenä torstaina. Leppävaara-seura on järjestänyt Raittikarnevaaleja jo vuodesta 1992 yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
 
Leppävaaralla on pitkä ja rikas historia, jota tunnetuksi tekemällä pyritään syventämään asukkaiden paikallistuntemusta ja kiintymystä kotipaikkaansa. Määrätietoisen historiatyönsä tuloksena seura julkisti 19.12.2011 upean Albergasta Leppävaaraan -historiikin. Pitkään odotettu teos osoittautui todelliseksi bestselleriksi. Kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun muutamassa kuukaudessa. Historiatyön tukijalkana toimii aktiivinen kansalaismuistipiiri, joka on jo vuodesta 2002 määrätietoisesti kartoittanut ja kerännyt talteen historiatietoa ja -aineistoa. Tämä toiminta jatkuu edelleen.
 
Liity jäseneksi! Me Leppävaara-seurassa olemme innokkaita kuulemaan sinusta ja ajatuksistasi. Älä epäröi ottaa yhteyttä!

 

Tule kannattajajäseneksi! Leppävaara-seuran kannattajajäsenet ovat yhteiskuntavastuullisia toimijoita, jotka tukevat seuran toimintaa.

 

Arkistosta löydät seuran dokumentteja.

 

Poimintoja Leppävaara-seuran toiminnasta

 

2016 Vuoden ehdottomia kohokohtia oli ”Valtatien varrelta”-kirjan saama voitto Vuoden kotiseututeos -kilpailussa. Suomen kotiseutuliiton kisaan osallistui kaikkiaan 65 teosta. Katso kirjaesittely!

 

Myös Raittikarnevaaleille sonnustauduttiin juhlatunnelmissa, sillä vuorossa oli tapahtuman 25. kerta. Sen kunniaksi juhla huipentui näyttävään sambakarnevaalikulkueeseen ja -esitykseen. Siisti Lepuski -projektilla kaunistettiin Leppävaaranraitilla 16 roska-astiaa historiakuvin uuteen uskoon yhdessä Espoon kaupungin kanssa.


Toiminnantäyteiseen vuoteen mahtui 14 kansalaismuisti-iltaa, 8 kirpputoritapahtumaa ja joulunalustapahtuma, jossa julkistettiin vuoden Valopilkku tunnustus. Sen sai Cafe Zoceria, joka on tuonut Läkkitorille mannermaista kahvilakulttuuria ja runsasta ohjelmatarjontaa. Joulutapahtumassa jaettiin suosittuja ”I love Lepuski” -heijastimia.
Seura organisoi yhdessä kaupungin virkamiesten, Espan varren taloyhtiöiden kanssa kaavakävelyn, jossa selvitettiin Raide-Jokerin linjausta Alberganespalla maastossa kulkien. Lisäksi seura oli aktiivisesti mukana järjestämässä peräti 11 asukasfoorumia.
Seura uutisoi säännöllisesti alueen tapahtumista ja kaupunkikehitykseen vaikuttavista suunnitelmista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Lepuski-lehteä toimitettiin 7 numeroa. Seuran toiminta tavoittaa näin tuhansia asukkaita.


Uudella Yhdistysavain -palvelulla parannettiin seuran jäsentietojen ylläpitoa ja maksujen perintää. Maksaneiden jäsenten määrä kasvoi kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna.

 

2015 Vuoden ehdottomia tähtihetkiä oli marraskuun alussa, kun julkaisimme odotetun "Valtatien varrelta. Tarinoita ja kuvia Leppävaarasta ja Harakasta" -teoksen. Kirja on jatkoa aiemmin julkaistulle Albergasta Leppävaaraan -kirjalle. Se keskittyy radan pohjoispuolisen Leppävaaran kehitykseen ja elämään sen monine väreineen ja vivahteineen entisessä Harakassa. Kirjasta voidaan olla erityisen ylpeitä, sillä sen tekstien ja kuvien toimitus, kuvankäsittely, taitto ja layout on tehty seuran omin vapaaehtoisvoimin. Kirjan sadat kuvat saatiin paitsi kansalaismuistipiirin laajasta arkistosta, niin vielä kerran penkomalla seuran jäsenten kaappien kätköjä, kellareita ja ullakoita. Seuran historiakuvakokoelmaan saatiin näin valtavasti uusia kuvia. Teoksesta tuli lopulta paljon suunniteltua laajempi: kirjassa on 336 sivua, sata tarinaa ja yli 600 kuvaa. Kirjan myynti lähti vauhdilla liikkeelle ja se olikin Sellon Suomalaisen Kirjakaupan toiseksi myydyin tietokirja.

 

Raittikarnevaaleille sonnustauduttiin torstaina 3.9.2015 kahden evakkovuoden jälkeen Läkkitorilla ja Leppävaaranraitilla valitettavasti sateisessa säässä ja silti kävijöitä oli lähes 10 000. Uudistettu Läkkitori vihittiin samalla käyttöönsä juhlallisella nauhan leikkaamisella. Raittislava tarjosi koko päivän upeaa ilmaisohjelmaa. Odotettuja esiintyjiä olivat Maarit ja Sami Hurmerinta, Satin Circus, sekä monet paikalliset esiintyjät. Iloista markkinahumua luomassa oli pitkälle toistasataa karnevaalikojua, joissa kauppa kävi ja monen alan infopisteet houkuttelivat kävijöitä. Seuran kojulla riitti kuhina, kun väki kävi tutustumassa "Valtatien varrelta" -kirjan esittelykuviin sekä tekemässä ennakko-ostoja.

 

Seuran toiminta keräsi muutenkin asukkaita yhteen: kansalaismuisti-illat, Alberganespan puistokirpparit, asukasfoorumit, kotiseutupäivien toritapahtuma ja
uusi Lepuskin joulu -tapahtuma valopilkkuvalintoineen ovat entistä suositumpia. Kolmivuotinen, yhdessä koululaisten kanssa toteutettu taideprojekti saatiin
päätökseen, kun Lippumeren liput Espan lippuaukiolla laskettiin viimeistä kertaa alas. Töitä teetti tavallista enemmän myös Leppävaaran tulevan rakentamisen seuraaminen: Leppävaara on siirtynyt aktiiviseen täydennysrakentamisvaiheeseen ja asemakaavamuutoksia ja liikennesuunnitelmia oli nähtävillä tiuhaan. Säännöllinen seuran tapahtumista ja toiminnasta raportointi netissä, somessa ja Lepuski-lehdessä takaavat sen, että tieto tavoittaa tuhannet asukkaat. Se nostaa kansalaisaktiivisuutta, joka toivottavasti myös alkaa näkyä seuran jäsenmäärän kasvuna.

 

Leppävaara Valopilkun valinnalla seura on kiinnittänyt huomiota kaupunginosan viihtyisyyteen palkiten henkilöitä, yhteisöjä tai ilmiöitä, jotka ovat edesauttaneet sen myönteistä kaupunkielämää. Valinnalla on jo 15 vuotta jatkuneet perinteet. Leppävaaran uusimpina Valopilkkuina tuikkivat vuonna 2015 kaksi isoa joulukuusta. Toinen oli kaupungin perinteisesti Alberganespan puistoon toimittama kuusi ja toinen joulukuusi koristi nyt ensimmäistä kertaa uudistunutta Läkkitoria. Valopilkku-tunnustukset jaettiin Lepuskin Joulu –tapahtumassa, jossa laulettiin joululauluja ja nautittiin seuran tarjoamasta jouluglögistä ja Footlight tanssi-koulun vauhdikkaista esityksistä.

 

2014 Lepuski.fi -sivujen sisällöntuotantoon satsattiin huomattavasti: etusivulla julkaistiin pitkälle toistasataa uutista. Aktiivisuus palkittiin jatkuvasti kasvaneina kävijäennätyksinä. Sivustolla kävijoiden suosikkeja olivat erityisesti kuvareportaasit maauimalan ja Läkkitorin remonttien edistymisestä sekä historia-artikkelit. Vuoden alusta avatulla uudella blogipalstalla julkaistiin 25 blogia. Keskustelu seuran fb-ryhmissä on myös ollut erittäin vilkasta. Lepuski-lehden ilmestymiskertojen määrää tuplattiin niin, että sitä julkaistiin 8 numeroa. Jakelualue laajeni koko suuralueelle.

 

Läkkitorin remontin vuoksi Raittikarnevaalit oli jo toista kertaa evakossa Viaporintorilla. Pääesiintyjänä oli Pave Maijanen. Raittiskävijöitä oli päivän aikana kaikkiaan noin 10 000 ja sää suosi juhlijoita. Lippumeri 2013–15 yhteisötaideteoksen liput liehuivat toista kauttaan Alberganesplanadilla. Suuren suosion saaneet Puistokirpputorit jatkuivat viitenä kesäisenä lauantaina.

 

Uutena avauksena ja osana kansalaismuistitoimintaa tarjottiin kaikille avoin yleisöluento leppävaaralaisten taiteilijoiden elämästä ja töistä, joka keräsi yli 200 kuulijaa. Leppävaaran suunnittelua seurattiin tiiviisti ja otettiin kantaa mm. Leppävaaran keskusten yhdistämistä koskevaan suunnitteluvarausmenettelyyn. Vuoden Valopilkuksi valittiin terveyskeskuslääkäri Leena Penttinen.

 

2013 Merkittävänä yhteistyöprojektina seura toteutti yhdessä Leppävaaran koulun ja taiteilija KiA Winqvistin kanssa Lippumeri 2013-2015 nimisen yhteisötaideteoksen, johon kuuluu Alberganesplandin lippuaukion 21 salkoon suunniteltua uniikkia pystylippua, kooltaan 1,5x4 metriä. Teoksen liput nostetaan salkoihin 3 vuonna 2013-15 yhdessä koululaisten kanssa. Seura julkaisi Mirja Metsolan ohjaaman ja kuvaaman kotiseutuelokuvan "Albergasta Leppävaaraan". Lepuski-lehti täytti 20 vuotta ja sen juhlanumero ilmestyi lokakuussa 2013. Tasavallan presidentti myönsi toukokuussa kotiseutuneuvoksen arvonimen seuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Arja Salmelle.

 

2012 Seura täytti 25 vuotta ja seuran logo uusittiin. Seura julkaisi toisen painoksen Leppävaara- historiikista ja myi senkin loppuun vuoden 2013 kevääseen mennessä. Kansalaismuistipiiri vietti 10-vuotisjuhliaan. Seura käynnisti suositun puistokirpputoritoiminnan Alberganesplanadilla. Vuosikokous julkisti lähivuosiksi lähiympäristön ja palvelujen tavoitelistan. (Toimintakertomus 2012)

 

 

2011 Seura julkaisi pitkään valmistellun historiikin "Albergasta Leppävaaraan. Sata vuotta ihmisiä, elämää ja kehitystä." Kirjasta tuli varsinainen bestseller. Seura myi ensimmäisen painoksen loppuun jo keväällä 2012. Raittikarnevaalit täyttivät 20 vuotta ja pääesiintyjänä lavalle nousi Tuomari Nurmio. (Toimintakertomus 2011)

 

 

 

 

 

2010 Raittikarnevaalit palkittiin vuoden kaupunkitekona. Seura osallistui Leppävaaran turvallisuuskävelyjen suunnitteluun ja toteutti ne yhdessä kaupungin kanssa. Kävelyjen tuloksia raportoitiin Lepuski-lehdessä. Vuoden valopilkuksi valittiin LePy:n valmennuspäällikkö Kalle Lundsten. (Vuoden Valopilkut) Kansalaismuistipiirissä oli monia tähtivieraita, mm. Erkki Tuomioja alusti Hella Wuolijoen elämästä Leppävaarassa. Seura meni Facebookiin. (Toimintakertomus 2010)