Harvinainen allaskotka bongattu Leppävaaran maauimalassa

01.04.2017

 

Leppävaaran maauimalassa on tehty useita luotettavia silminnäkijähavaintoja yhdestä maailman harvinaisemmista kotkalajeista. Allaskotka (lat. tub aquila) näyttää tehneen pesiään maauimalan allasalueelle. Komeasta ja kookkaasta linnusta on saatu ikuistettua näyttävää kuvamateriaalia ja näin laji on todistetusti tunnistettu allaskotkaksi.

 

Allaskotka on harvinaisena ja harvoin nähtynä koko maailmassa rauhoitettu. Tunnusomaisena piirteenä lajille on, että se tekee aina peräti kolme pesää samanaikaisesti ja vain erittäin komeiden maauimaloiden alueille. Pesiä se tekee varmuuden vuoksi useampia, koska se munii vain kerran 100 vuodessa ja joskus peräti 30 eriväristä munaa. Allaskotkan munien väri on vesiliukoista, joten värisävyt voivat vaihdella. Tyypillistä on myös, että allaskotka ei ärsyynny ärsytettynä ärsyttävästä katseestaan huolimatta, vaan käyttäytyy joskus jopa ärsyttävän kanamaisesti. Uimarina tämä laji on varsinainen vesipeto (lat. aqua bestia).

 

Nyt näyttääkin siltä, että maauimalan avaamista riemukkaaseen uimakäyttöön toukokuussa saatetaan siirtää, sillä allaskotkan poikaset kuoriutunevat vasta toukokuun lopulla.

 

Söpöt kotkanpoikaset viihdyttävät uimareita aikanaan koko kesän aina syksyyn asti käyskennellessään altaiden reunoilla ruokaa etsien. Tämä ensi kertaa Suomessa ja vain Lepuskissa nähty laji ei syö sillejä eikä juo kuraisia vesiä.