Leppävaaran alkukoti: Ensimmäinen Esso

28.08.2017

 

Elis ja Ilmi Åhlberg muuttivat lapsineen Albergaan vuonna 1923.  Pariskunta rakennutti nykyisen Kehä I:n ja rautatien risteykseen, Monikonpuron varrelle kahvilan, joka sai sijaintinsa mukaan nimen Strand Kafé. Kansan suussa se tunnettiin nimellä Huspu.

 

Suomessa oli 1920-luvun alussa 1800 autoa, kun niitä tällä hetkellä on kolme miljoonaa. Kasvava autoilu synnytti palvelun tarvetta, ja niinpä Åhlbergit perustivat Leppävaaran ensimmäisen huoltoaseman Turuntien varteen, kahvilaansa vastapäätä. Elis vastasi huoltoasemasta ja Ilmi kahvilasta. 1950-luvun alussa huoltoasema siirtyi pojan, Nils Åhlbergin nimiin. Nisse piti asemaa aina vuoteen 1976 asti, jolloin se myytiin Pertti Liukkoselle. Huoltoasema toimi ensi alkuun Standard Oilina ja muuttui Essoksi vuonna 1952. Sen jälkeen se tunnettiin Nissen Essona tai Esso Åhlbergina. Nissen Esso oli täyden palvelun asema. Sitä laajennettiin 1960-luvulla vielä mm. autojen pesupaikalla. Huoltoasemalta sai lisäksi automaatista savukkeita ja makeisia, baari tuli huoltoasemalle vasta Liukkosen aikana.

 

Lue lisää Essosta "Leppävaaran alkukoti"- kirjasta, joka on myynnissä

Raittikarnevaaleilla torstaina 7.9.2017 erikoishintaan 35 €/kpl,

vähintään viiden kirjan erissä hinta on vain 30 €/kpl, käteismaksu.

 

Kuvassa konstaapelit Vallinkoski ja Nikander ja poliisiautot Åhlbergin huoltoasemalla vuonna 1937, kuva on Espoon kaupunginmuseon.