Kuva: Museovirasto, Erkki Voutilainen 1959, kaivinkone Kasavuoren kohdalla. Muut kuvat Destian filmistä.

 

 

 

 

Hätäaputöitä ja ranskalaisia peltiputkia Leppävaarassa


21.12.2020


Suomen ensimmäisen moottoritien, Tarvontien nykyisen Turunväylän, ensimmäinen vaihe Munkkivuoresta Gumböleen valmistui 16.12.1962. Uusi tietyyppi oli aluksi outo nimeään myöten, sitä kutsuttiin yleisesti pikatieksi. Rakentamisen laukaisi keväällä 1956 massatyöttömyys, jonka hoitamiseksi perustettiin työttömyystyömaita sillä vastikkeetonta apua ei haluttu antaa. Syntyi ns. lapiolinja, jonka toteuttajana silloisesta Tie- ja vesirakennushallituksesta (TVH:sta) tuli työttömyysvuosiksi pohjoismaiden suurin työnantaja.

 
Helsingin Sanomien 15.12.2002 jutun mukaan ”työvoimaa tuli pääkaupunkiseudulta ja Kymenlaaksosta. Reissumiehillä pieni palkka tahtoi kulua ruokailuun ja osaksi myös viinaan. Kotiin vietävää jäi usein vähän. Tarvontien työntekijöille tarkoitetuista parakkikylistä suurimmat rakennettiin Koivuhoviin, Tuomarilaan, Kiloon ja Leppävaraan”. Leppävaaran parakkikylä oli Kehä I:n ja Turunväylän liittymässä. ”Parakit kuljetettiin paikalle samaan aikaan, kun koko työmaan piti alkaa. Kiireessä maaston tutkiminen jäi vähille. Maastosta yleistyi sanonta, että ”kyllä se parakin pohjan kestää”. TVH:n insinöörit laskivat, että yhden asukkaan elintilaksi parakissa riittää kuusi kuutiometriä. Sellaisen laskutavan mukaan parakeissa asui yli 20 miestä. Parakeissa oloissa oli ahdasta, likaista, kylmää ja hajuhaittoja.” Joku irvaili, ettei aamulla kannattanut sytyttää tulitikkua parakissa räjähdysvaaran vuoksi.

 
Tarvontien alitse johtaa Ville Vallgrenin tielle aaltopeltinen ”putkitunneli”. Niitä ostettiin 4 kappaletta Ranskasta, koska betonisiltojen piirustuksia ei ehditty tehdä samassa tahdissa, kuin työmaa eteni. Putken asentamisesta on kuvaa alla olevissa Destian filmeissä filmissä. Leffat kuvaavat mielenkiintoisesti tien rakentamisen arkea, koneita ja niitä haasteita, joihin uusi tietyyppi asetti rakentajat unohtamatta hätäaputyömaan todellisuutta.

 

Tässä linkit Destian filmeihin:

Filmi 40 min

Filmi 13 min