Leppävaaran Läkkitorille on kaivattu jotain taideteosta useamman vuoden ja nyt toiveet ovat vihdoinkin toteutuneet.

 

Klikkaa kuvaa isommaksi.

 

 

Havis Amanda palasi kotiin

 

01.04.2024

 

Helsingillä lainassa ollut patsas Havis Amanda (tutummin Manta) on vuonna 1906 valmistunut ja 1908 erehdyksessä Helsinkiin Kauppatorin laidalle pystytetty suihkulähde, jonka keskuksena viime vuoteen asti oli lepuskilaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin Pariisissa muovailema alastonta naista esittävä hahmo. Teoksen aihe symboloi merestä nousevaa Lepuskia. Paljastuksen jälkeen veistoksen nimeksi vakiintui Havis Amanda, mutta ajan mittaan se sai myös useita muita kutsumanimiä.

 

Nyt lepuskilaista taidetta ihailemaan

 

Toukokuusta 2023 alkaen Havis Amanda on ollut kunnostettavana. Altaan ja patsaan korjauksen arvioitiin kestävän elokuuhun 2024, mutta nyt etuajassa korjauksista valmistunut patsas on saatu pystytettyä Läkkitorille Kauppakeskus Gallerian eteen, jonne Ville Vallgren sen alunperin tarkoitti sijoitettavan.

 

 

Havis Amandan entistä sijoituspaikkaa Kauppatorilla tasoitetaan
Turvakehikko-taideteosta varten.

 

Veistosta on Helsingissä vahingoittanut juhlinta, kuten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen jälkeiset ”kultajuhlat”, joissa patsaan päälle on kiivetty. Viime vuonna Helsingissä Amandan ympärille suunniteltiin sitä kiipeilyltä suojaamaan säänkestävästä levystä valmistettavaa turvakehikkoa, mutta nyt ei kehikkoa tarvita, vaan Amanda löytyy Kauppakeskus Gallerian edustalta puuaidan takaa.

 

Veistos on tästä lähtien yksi Lepuskin suosituimpia ja tunnetuimpia taideteoksia. Suihkulähteessäkin virtaa iloisesti kuravesi ja jotkin sillikalat uiskentelevat eloisasti. Vappuna patsas on taas ylioppilaiden juhlinnan keskipiste, kun se pestään ja lakitetaan kiipeilemättä. Tapahtuma tunnetaan jatkossa nimellä ”Lepuskin Mantan lakitus”.