Hella W:n muistolaatan paljasti puheenjohtaja Arja Salmi

Leppävaara-seurasta 19.5.2018.

 

 

Asoy Valliniityn puheenjohtaja keskustelemassa Leppävaara-seuran väen kanssa. Kuvassa oikealla laatan suunnitellut Tapio Lipasti.

 

Kuvat Matti Jauhiainen.

Hella W:n muistolaatta Vallikalliossa

01.06.2018

 

Hella Wuolijoki, Niskavuori-sarjan kirjailija, liikenainen ja vakooja, asui miehensä parlamentaarikko Sulo Wuolijoen kanssa Leppävaarassa 1911–14. Leppävaara-seura ja Asunto-osakeyhtiö Valliniitty paljastivat 19.5.2018 muistolaatan heidän huvilansa paikalle. Laatan on suunnitellut Tapio Lipasti Leppävaara-seurasta.

 

Pariskunta oli ajan nuoren sivistyneistö muodin mukaan muuttanut maalle silloiseen Albergaan ja hankkinut itselleen huvilan 1914. Muistelmissaan Hella Wuolijoki kuvaa huvilaa yksinäiseksi ja pieneksi. Talossa oli neljä huonetta ja kaksi verantaa. Lähin huvila oli suurimmaksi osaksi tyhjillään ja toinen oli metsän siimeksessä nykyisen Lintuvaarantien varressa. Huvilan itäpuolella aukeni synkkä Mäkkylän virkatalolle kuulunut Orolanmetsä. Nykyiselle Vallikalliolle (silloin Orolankallio) kapuamalla saattoi nähdä pääkaupungin silhuetin.
Muistolaatta Hella ja Sulo Wuolijoen asuinpaikalla.

 

Kun perheeseen syntyi Vappu-vauva – myöhemmin Vappu Tuomioja, Erkki Tuomiojan äiti – hankittiin huvilalle Ammuu-lehmä, mutta kun navettaa ei ollut, se päätyi syksyn viimoissa teuraaksi. Seuraavaksi hankittiin possu, joka sekin päätyi lihatynnyriin. Wuolijoen palstalla pidettiin liutaa muitakin kotieläimiä, joista voi lukea lisää Leppävaara-seuran julkaisemasta Valtatien varrelta -kirjasta.

 

Hella Wuolijoki os. Murrik tunnetaan näytelmäkirjailijana, poliitikkona, liikenaisena, maanviljelijänä, radionjohtajana, rauhanneuvottelijana ja jopa vakoilijana. Pankinjohtaja Lauri af Heurlin lunasti vuonna 1914 Wuolijoen kiinteistön. 1920-luvulla paikalla asui merikapteeni Frans Roos perheineen. Roosilta huvilan osti vuonna 1932 viilaaja Karl Warpanen. Hänen kuoltuaan huvila oli jonkin aikaan autiona ja purettiin nykyisen Vallikallion rakentamisen tieltä 1970-luvulla.

 

Wuolijoen huvilan nykyinen osoite on Rautakiskonkuja 5, mutta alkujaan se tunnettiin Bergansin huvila-alueen palstana numero 22. Myöhemmin 1920-luvulta alkaen osoite oli Puistotie, vuodesta 1960 nykyisen Vallikallion rakentamiseen asti Orolantie 16.