Panoramakuva Laturinkalliolta, kuva Raimo Heino.

Retkiä Leppävaaran huipulla

 

17.06.2014

 

Patikointi tai kulkeminen luonnossa on kasvattanut viime aikoina voimakkaasti suosiotaan. Helsingin Sanomissa on julkaistu tietoja lähiliikkumiskohteista, joista useat sijaitsevat Espoossa. Leppävaarasta pääsee mukavasti esimerkiksi bussilla nro 28 Nuuksioon, jossa on maailman mitassa erinomaiset liikuntamahdollisuudet. Myös Helsingin keskuspuisto on helpon matka päässä esimerkiksi bussilla 554 tai 550:llä.

 

Retkikohteita on kuitenkin lähempänäkin. Marika Visakova kannusti blogissaan liikkumaan Leppävaaran lähiluonnossa, koska siellä kohtaa monenlaisia yllätyksiä. Leppävaaran lähikohteet tarjoavat hyviä paikkoja vaikkapa piknikille ja paikoin liikuntahaasteitakin (kiipeämistä).

 

Olen erityisesti mieltynyt Pohjois-Leppävaaran kallioihin. Esittelen tässä niistä parhaimpia. Niiltä löytyy hienoja maisemia ja retkikohteita useammankin viikonlopun tarpeisiin.

 

Kohteet on merkitty tähän karttaan. Kallioiden nimet eivät ole kovin vakiintuneita. Oheisessa kartassa ne on nimetty mahdollisuuksien mukaan Espoon kaupungin osoitekartan mukaisesti.

Keisari Nikolai II:n aikaisten juoksuhautojen olemassaolo on säästänyt kallioita rakentamiselta, mutta paikoin juoksuhaudat haittaavat jonkin verran kallioilla liikkumista. Kaikilta kallioilta löytyy kuitenkin hyviä piknik-paikkoja ja alueita, joilla voi paistatella päivää, miettiä isoja ja pieniä asioita sekä tietenkin ihailla komeita maisemia. Liikkumismahdollisuuksien parantaminen, esimerkiksi rakentamalla hautojen yli siltoja, ei kuitenkaan olisi pahaksi.

 

Leppävaaran keskustan lähellä korkeimman paikan asemasta kisaavat Vallikallio sen vieressä sijaitseva Laturinkallio. Vallikallio vie metreissä niukan voiton, mutta maisemien katseluun se on selvästi huonompi paikka kuin Laturinkallio, josta avautuu pitkä näkymä Kehä I:lle Tapiolan suuntaan.

Kehä I Laturinkalliolta nähtynä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laturinkalliolle pääsee hiekkatietä pitkin Laturinkujalta. Sitä pääsee kiertämään myös Hakkukujan yläpäästä lähtevää hieman seikkailuhenkistä polkua pitkin. Kalliolla liikkumista haittaavat jonkin verran juoksuhaudat, mutta sen laki on laaja ja tasainen ja sinne mahtuu useampikin seurue kesäpäivää viettämään. Jos eväät unohtuvat, voi pistäytyä lounaalla kallion juurella Laturinkujalla Villa Ylänteessä sijaitsevassa
Peroba Cafessa
.

 

Lähinnä keskustaa on Nupukivenkallio, jossa on mukava ja tasainen alue Laurean ammattikorkeakoulun kulmassa Vanhan maantien vierellä. Näkymät ovat Turuntien ja radan yli eteläiseen Leppävaaraan. Pohjoispuolelta taas voi tarkkailla Veräjäpellon koulukeskusta ja kirkkoa. Nupukivenkallio on harmillisen pahoin lohkoutunut eri sektoreihin syvien louhosten vuoksi. Vaikka louhokset on huolellisesti aidattu, paikka voi olla jopa hieman vaarallinen lapsille. Nupukivenkalliolle johtavat portaat myös Lintuvaarantieltä Konstaapelinkadun kohdalla.

Maisema Nupukivenkalliolta radan yli Etelä-Leppävaaraan

 

Komea maisemapaikka on myös Leppävaaran tyylikkään kirkon vieressä oleva kallio. Kirkon kalliolta näkyy koulukeskuksen yli Pohjois-Leppävaaran keskustaan ja Nupukivenkalliolle tai sitten urheilupuistoon. Kirkon kalliolle kokoontuu ajoittain myös koulujen oppilaita, mutta jotenkin kirkon läheisyys näyttää hillitsevän äänenkäyttöä ja muuta mekastusta. Kirkon kalliolle pääsee mukavasti kirkon pihalta ja parkkipaikan suunnasta.

Kirkon kallio Nupukivenkalliolta nähtynä

 

Urheilupuiston sydämessä on Gruvberget (Kaivoskallio), jossa kaivauksista on kyllä aika vähäisiä merkkejä (verrattuna ns. Murhamäen monttuun uimahallin pohjoispuolella). Gruvberget nousee urheilustadionin länsipuolella ja siellä voi hankkia itselleen runsain mitoin optimismia ja elämäniloa silloin, kun kallion itäpuolella oleva futiskenttä on asianmukaisessa käytössä eli täynnä innokkaita pikkufutaajia. Maisemat ovat muutenkin hienot länsisuuntaan - erityisesti auringonlaskut näkyvät täällä komeasti aukean pellon takaa. Stadionillekin näkisi, mutta välissä on tiheä haavikko. Kiipeäminen kalliolle on hieman vaativaa, mutta itärinteeltä monin paikoin mahdollista.

Gruvbergetiltä voi seurata futista

 

 

 

 

 

 

Urheilupuiston metsässä olevat kalliot Monikonojan reunalla ovat kaupungin kartan mukaan nimeltään Lintukalliot. Eteläisimmälle niistä pääsee pääsee parhaiten Leppävaaran kuntopolulta. Myös sieltä on komeat näkymät peltomaiseman yli mormonien kirkon suuntaan.

Kuntoradan vierestä näkyy mormonikirkko

 

 

 

 

Pohjoisempana samalta Monikonpuron reunuskalliolta on komea maisema Leppävaaran kartanoon ja vastapäiseen Monikonmäkeen (kuvassa) päin. Kallion sisään louhittavaksi suunniteltiin aikanaan puolustusvoimien tiloja, mutta hanke kuivui onneksi kasaan mm. asukkaiden vastustuksen vuoksi. Tämä paikka on hieman vaikea löytää, sillä se on kaukana liikenneväylistä - paitsi että lentokoneet lentävät siitä päältä. Paras reitti sinne vie Rautiaisentien kautta, jos ei halua kiivetä Monikonpuroa seurailevalta kävelytieltä (tie kulkee kuntoradalta Lintuvaaran suuntaan) nousevaa jyrkkää polkua.

Monikonmäki

 

Vaikka kalliomme ovat upeita, ne on jätetty oman onnensa varaan. Hoitamattomina paikat roskaantuvat ja eroosio valtaa alaa. Ajoittain kallioilla poltetaan nuotioita, jotka huonolla tuurilla leviävät maastoon.

 

Kun Leppävaaran keskustaan on luvassa massiivista rakentamista, korostuu lähiviheralueiden suojelun tarve entisestään. Eri kallioille tulisi kehittää omat roolit. Kaikista ei kannata tehdä edustuspuistoja, mutta kaikki pitäisi saada nykyistä paremmin palvelemaan asukkaiden virkistystarpeita. Ensimmäinen askel siihen suuntaan on se, että asukkaat itse ottavat alueet käyttöön - ja vievät kaiken kallioille tuomansa tavarat myös pois.

 

Jussi Melkas

Kirjoittaja harrastaa kaikenlaisille kallioille kiipeämistä

www.lepuski.fi/Marika_Visakova_blogi_21022014.html
mapsengine.google.com/map/edit?mid=zh0dXSQGikS4.klVNgzqpDGGQ
kartat.espoo.fi/ims
www.perobacafe.fi/

 

Lue myös aiemmin julkaistuja blogeja.