Viivi Vallgren tykin piipulla suunnilleen Ville Vallgrenin tie 18 paikkeilla, kuva Espoon kaupunginmuseo.

Kohta – ei ihan vielä

 

03.02.2022

 

Emme ihan vielä uskalla aloittaa kansalaismuistipiiriä, jonka seuraavan tapaamisen piti olla 9.2.2022. Mutta valoa näkyy jo vallihaudan päässä, aloitamme kansalaismuistipiirin tapaamiset keskiviikkona 2.3.2022 entisessä paikassa Ruusutorpan koululla. Helmikuun lopulla koulu on kiinni hiihtoloman ajan.


Seuraavan historiakirjan kirjoitustyö on edennyt tällä välin hyvin, valmiina on noin 200 kirjansivua, 50–60 sivua vielä puuttuu. Yksi uuden kirjan artikkeleista esittelee Leppävaaran maalinnoitusta, vallihautoja, bunkkereita ja tykkiteitä. Artikkeli kertoo, keitä olivat linnoituksen rakentajat, millaisessa Leppävaarassa kallioita räjäyteltiin ja mitä täällä tekivät kiinalaiset metsurit.
 
Venäjä pelkäsi 1900-luvun alussa Saksaa. Venäjän laivasto oli tuhottu ja pääkaupunki Pietari oli alttiina Saksan hyökkäykselle. Venäjän Itämeren tärkein laivastotukikohta oli Suomenlinna ja Kruunuvuorenselkä. Sen suojaksi rakennettiin maalinnoitus, joka kiersi ympäri Helsingin Westendistä Vuosaareen. Leppävaarassa oli läntisen linnoituslohkon esikunta ja enimmillään täällä oli 4 000–10 000 patterijätkää ja 400–500 sotilasta. Se oli paljon, kun silloisessa Leppävaarassa asui runsas tuhat ihmistä.
 
Lisää historiaa on tarjolla kuvien kanssa kuukauden päästä, nähdään!