Leppävaaran kronikka 2022:
Leppävaaran kansalaismuistipiirin
20-vuotisjuhlajulkaisu

 

16.08.2022

 

Tämä kirja on omistettu Leppävaaran kansalaismuistipiirille ja sen uupumattomille jäsenille.

 

Kansalaismuistipiiri täytti vuonna 2022 kunnioitettavat 20 vuotta. Pitkän taipaleensa aikana se on kerännyt talteen muistoja, tarinoita ja tuhansia valokuvia entisaikojen elämästä nykyisen Leppävaaran alueella. Näin syntynyt kansalaismuistin arkisto on varsinainen aarrearkku, josta on jo julkaistu neljä historiakirjaa.
 
Tähän kirjaan on muokattu samasta aarrearkusta 11 artikkelia, jotka sisältävät aikaisemmin julkaisemattomia tarinoita ja kuvia. Ne kertovat Monikon arkeologisista löydöistä ja Leppävaaraa piinanneista sodista, taudeista ja nälänhädistä viimeisen 700 vuoden aikana. Kirjassa kuvataan tavallisten lepuskilaisten elämää 1700-luvun lopulla, kerrotaan Leppävaaran maalinnoituksesta sekä esitellään perusteellisesti Leppävaaran kartano ja sen alustalaisten elämää 1940-luvun lopulla. Samasta ajasta, mutta eri näkökulmasta, kerrotaan entiselle Närhintielle sijoittuvassa artikkelissa Kirje pikkuveljelle 1951. Toinen kadonnut maailma löytyi Gransinmäeltä, joka saa nyt ensimmäistä kertaa kunnon läpivalaisun. Leppävaara on aikanaan ollut itsenäinen yhdyskuntansa, jolla oli oma valtuusto ja veronkanto-oikeus. Miksi Lepuski joutui palaamaan Espoon syliin, sekin selviää Leppävaaran kronikasta. Leppävaaran Marttojen kunniakas taival on saanut oman artikkelinsa ja kirjan päättää Lepuskin ensimmäinen slangisanasto, jota ilman historian ystävä ei nyt vaan tule toimeen.
 
Kronikka on kreikkaa ja se tarkoittaa aikakirjaa tai historiateosta, johon on kirjattu historiallisia tapahtumia aikajärjestykseen. Leppävaaran kronikka 2022:n on laatinut sama toimituskunta, joka on ollut tekemässä seuran kolmea aiempaa historiikkia. Kirjatoimituskuntaan kuuluivat Markku Salmi päätoimittajana sekä Raija Ahonen, Tapio Lipasti, Jarmo Oksanen ja Arja Salmi. Tytti Hopsu on vastannut oikoluvusta.
 
Leppävaaran kronikka 2022 on viides seuran historiikkien sarjassa, johon jo kuuluvat Albergasta Leppävaaraan 2011, Valtatien varrelta 2015, Leppävaaran alkukoti 2017 ja Leppävaaran ytimessä 2019.