Klikkaa reseptikuva isommaksi!

 

Lepuskin ruispiparkakut

 

28.11.2021

 

Eilen nautittiin raikkaassa pakkassäässä Raitin Ruusupuistossa ihania kotileivottuja ruispiparkakkuja kuuman glögin kanssa seuran glögitilaisuudessa. Moni kyseli reseptin perään. Nimensä mukaisesti Lepuskin piparkakkujen salaisuutena on paitsi ruisjauho myös mausteet.


Oman Lepuski-reseptin kehittäminen sai alkujaan innostuksensa Tarja Raen Keittiömuistoja ja ruokaohjeita Espoosta -kirjasta. Kotoisia ruisjauhoja käytettiin entisaikoina leivonnassa paljon enemmän kuin vehnäjauhoja, jotka olivat kallista tuontitavaraa. Eikä välttämättä nykyisin tuttuja joulumausteita edes aina ollut saatavilla. Niinpä Tarja Rae kertoo, että glögin kanssa saatettiin yksinkertaisimmillaan tarjota hapankorppua muistuttava ruiskeksi.


Ruisteemaan tykästyneenä pyysimme Leena Frimania kehittämään meille ikioman piparireseptin Lepuskin glögitilaisuutta varten. Leena onkin nyt testannut monia eri ohjeita ja tuloksena on ohessa oleva resepti. Taikinaan lisätään myös vehnäjauhoja leivontaominaisuuksien parantamiseksi. Jauhojen suhdetta voi muuttaa oman mieltymyksen mukaan. Tuttujen joulumausteiden lisäksi taikinassa on maustepippuria, joka myös antaa oman pikantin lisän makuun.


Leena onkin varmasti monille Lepuskin kirppareilla kävijöille tuttu. Kirppareiden puffetista hänen leipomuksensa ovat aina varsinaisia hittejä. Tätä Lepuskin ruispiparkakkujen ohjetta kannattaa todella kokeilla.


Leppävaara-seuran glögeillä Raitin Ruusupuistossa kävi mukavasti väkeä.

Kiitos kaikille mukana olleille!

 

Katso ohje PDFnä!