Mäkkylän kaivaukset syyskuussa 2015. Kuva Markku Salmi

Mäkkylän kaivaukset
Kansalaismuisti-illassa

 

01.12.2015

 

Tämän vuoden viimeisessä Kansalaismuisti-illassa 3.12. klo 18 vieraana on Mäkkylän keskiaikaisen kylätontin arkeologisten kaivausten johtaja FT, arkeologi Heini Ynnilä. Kuulemme Puustellinmäessä tänä vuonna tehdyistä kaivauksista ja löydöistä. Tilaisuus pidetään torstaina Ruusutorpan koulun auditoriossa (osoite: Leppävaarankatu 24–26).

Kaivauksia on tänä vuonna tehty noin 2 000 neliömetrin alueella Puustellinmäessä. Tutkittu alue on tähän asti suurin kerrallaan tutkittu keskiaikaisen kylän ala koko maassa. Keskiaikaiset kerrokset Puustellinmäessä ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneet, sillä paikalla ei ole asuttu sen jälkeen kun kylä autioitui.

 

Varhaisimmat kirjalliset lähteet Mäkkylän kylästä vuodelta 1540 kertovat paikalla olleen viisi taloa. Kylän taloja tiedetään myös autioituneen vuoden 1577 helmikuussa, kun tataarit tekivät tuhoisan ryöstöretken jään yli Uudellemaalle Ruotsin ja Venäjän välisessä sodassa. Tämän jälkeen Mäkkylän talot läänitettiin Helsingin pormestarina toimineelle Hannu Olavinpojalle. Vuoteen 1608 mennessä hän oli hankkinut omistukseensa kaikki kylän viisi taloa. Hannu Olavinpojan perustama kartano muuttui 1700-luvulla kruunun virkataloksi. Siellä on asunut muun muassa Viaporissa palvellut amiraali Carl Olof Cronstedt.

 

Kaivauksissa on havaittu useita kivestä rakennettuja tulisijoja ja seinälinjoja, ja löytöaineistoon kuuluu mm. saviastian palasia, rahoja, työkaluja ja hevosvälineiden osia yms. Ilmeistä on, että kylän talot ulkorakennuksineen ovat sijainneet rykelmässä hyvin lähellä toisiaan ja rakennuksia on uudelleenrakennettu useamman kerran sillä alueella voi havaita tulisijoja vieri vieressä ja seinälinjoja ristikkäin.

 

Kansalaismuisti-ilta on kaikille kiinnostuneille avoin.

 

Tervetuloa!