Kotiseututyön katseet kääntyvät
kohti Leppävaaraa

 

07.11.2014

 

Aivan viime vuoden loppumetreillä puhelimeni soi. "Kuule!" sanoi esimieheni.
"Mitäs sanoisit, jos Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto (EKYL) pääsisi mukaan järjestämään vuoden 2015 valtakunnallisia Kotiseutupäiviä Espoossa?"

 

Yleensä Kotiseutupäivien järjestäjä tiedetään reilusti aikaisemmin, mutta tällä
kertaa pallo heitettiin meille tänne Espooseen niin sanotusti yllättäen ja pyytämättä. Asiat pyörähtivät käyntiin ja pian oli sovittu, että tännehän päivät sitten tulevat. Vastuullisena pääjärjestäjänä toimii poikkeuksellisesti Suomen Kotiseutuliitto.
Me täällä EKYLissä toimimme apukäsinä. Espoon kaupunki tukee taloudellisesti ja tarjoaa päivien käyttöön kaupungin tiloja.

 

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät on kotiseututyön vuoden päätapahtuma, jonka yhteydessä järjestetään esimerkiksi Kotiseutuliiton vuosikokous ja jaetaan kotiseututyön ansiomitalit. On kulunut neljännesvuosisata siitä, kun päivät viimeksi järjestettiin Espoossa. Silloin tapahtumien keskiössä oli Tapiola ja uunituore Espoon kulttuurikeskus. Nyt tapahtumat keskittyvät enimmäkseen tänne Leppävaaraan.

 

Edellisten Espoon Kotiseutupäivien aikaan Leppävaara oli ulkopuolisten silmin parhaiten Maxi-marketista tuttu kylä junaradan ja kehätien risteyksessä. Tänä päivänä olemme koko ajan kasvava kaupunki kaupungissa ja Kotiseutupäivät pystyy täällä tavoittamaan valtavan monipuolisen yleisön. Päivien vakituisia kävijöitä on muutama sata. Leppävaarassa haluamme jalkautua kaupunkilaisten pariin ja tehdä kotiseututyötä näkyväksi myös niille, jotka eivät muuten päiville osallistuisi, eivätkä tiedä mitä kaupunginosayhdistys tekee.

 

EKYLin tehtäväksi Kotiseutupäivien järjestelyissä sovittiin toritapahtuman järjestäminen. Leppävaarassa meillä on onneksi tukena Leppävaara-seura, jonka väellä on vuosien kokemus Raittikarnevaaleista. Olenkin saanut jo paljon loistavia vinkkejä tapahtuman organisoimiseen. Näillä eväillä suomalainen kotiseututyö näyttäytyy toivottavasti iloisena ja monipuolisena kaikille Viaporintorin kulkijoille perjantaina 7. ja lauantaina 8. päivä elokuuta 2015. Samalla Kotiseutupäivät levittäytyvät myös Sellon kirjastoon, Sellosalin tiloihin sekä itse kauppakeskukseen.

 

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, ennen kuin ensi kesä koittaa. Järjestösihteerin sähköpostilaatikko käy kuumana, kun eri tahojen ja toimijoiden kanssa käydään keskusteluja järjestelyistä. Välillä olo on iloisen innostunut ja välillä taas pelottaa,
että kaikki meneekin jollain katastrofaalisella tavalla pieleen.

 

Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, sillä kotiseututyössä yhteistyö on voimaa. Meitä palkkatyöläisiä on mukana vain kourallinen, ja jo nyt valmisteluvaiheessa kaikissa työryhmissä istuu useita vapaaehtoistyöntekijöitä. Talkoolaisia kaivataan ensi kesän lähestyessä yhä enemmän, ja lähipäivien työtehtäviini kuuluukin luonnostella kaikille Espoon kaupunginosayhdistysaktiiveille kutsu mukaan tekemään yhdessä mahtavat Kotiseutupäivät 2015.

 

Kristel Nyberg

 

Kirjoittaja on Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto ry:n järjestösihteeri, joka sekä asuu että työskentelee Leppävaaran alueella.

 

Lue myös aiemmin julkaistuja blogeja.