Rakkaudesta kotiseutuun

 

13.03.2015

 

Espoossa vietetään elokuussa Valtakunnallisia kotiseutupäiviä teemalla Rakkaudesta kotiseutuun. Tapahtumien keskiössä on Leppävaara, oma nykyinen kotiseutuni. Olen asunut Perkkaalla seitsemisen vuotta, töissä olen Säterin puolella Kehä ykköstä ja useimmat päivittäisasioinnit teen Sellolla. Lapset ovat kasvaneet täällä pienen perkkaalaisen päiväkodin taaperoista Mäkkylänmetsän kulmalla sijaitsevan alakoulun reippaiksi koululaisiksi.

 

Työni Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitossa on aitiopaikka Espooseen asukkaiden silmin. Täältä näen Leppävaaran lisäksi myös Espoon muut kotiseudut. EKYLillä on 46 jäsenyhdistystä eri puolilta kaupunkia, ja näistä jokainen pyrkii tekemään omasta kotiympäristöstään vielä paremman ja viihtyisämmän. Yhdistykset tallentavat sellaista paikallishistoriaa, joka ei yleensä päädy virallisiin kirjoihin ja kansiin. Ne toimivat tärkeiden paikkojen säilyttämiseksi mutta myös alueiden kehittämiseksi entistä paremmiksi asukkaiden olla ja elää.

 

Espoolainen kotiseututyö koskettaa yhdistysten kautta suoraan tuhansia kaupunkilaisia ja välillisesti moninkertaista määrää. Yhdistykset keräävät perinnetietoa erilaisilla teemoilla, järjestävät kansalaismuistipiirejä ja julkaisevat alueen historiikkeja. Ne luovat yhteisöllisyyttä järjestämällä tapahtumia Raittikarnevaaleista nukketeatterifestivaaleihin ja elokuvailloista urheilukilpailuihin. Jotkut tapahtumat on tarkoitettu kertaluontoisiksi, toisista taas muodostuu vuotuisia perinteitä. Tämän päivän lapset saattavat hyvinkin kolmen vuosikymmenen kuluttua muistella lämmöllä taskulamppujen kanssa kuljettua tonttupolkua, pääsiäismunien metsästystä tai sitä, kuinka itse saivat osallistua kyläjuhlaan tanssiesityksellä.

 

Olen ylpeä siitä, että saamme kesällä vastaanottaa suomalaisen kotiseutuväen vieraiksemme Espooseen ja pääsemme esittelemään täällä palavan kotiseuturakkauden monia muotoja muualta tulleille. Samalla saamme varmasti myös kuulla, miten yhdistykset muualla ilmaisevat rakkauttaan kotiseutuun. Toiminnassa on varmasti paljon eroja suurten kaupunkien ja pienten maaseutukuntien välillä, mutta myös yhteisiä piirteitä löytyy.

 

Toivon, että kotiseutupäivät houkuttelevat mahdollisimman monia espoolaisia Leppävaaraan elokuussa. Päivillä on virallisen maksullisen ohjelman lisäksi paljon kaikille avointa ohjelmaa, ja lisäksi halukkailla on myös mahdollisuus päästä kurkistamaan järjestelyjen kulissien taakse: Kotiseutupäivät kaipaa vapaaehtoisia esimerkiksi pakkaamaan osallistujakasseja, miehittämään infotiskiä ja rakentamaan markkinoita. Jos parinkin tunnin vapaaehtoistehtävät kiinnostavat, laittakaa rohkeasti sähköpostia osoitteeseen kristel.nyberg@ekyl.fi.

 

Kristel Nyberg

 

Kirjoittaja on Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto ry:n järjestösihteeri.


Lisätietoa Valtakunnallisista kotiseutupäivistä 2015: www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2015

 

Lue myös aiemmin julkaistuja blogeja.