Roskarouvien päiväkirjasta 1

 

07.10.2022

 

Riemastuttava kohtaaminen ja

lisää tumppi- ja panttiroskiksia


Oli syyskuinen aurinkoinen maanantai klo 12. Roskarouvat hajaantuivat Leppävaaran ytimeen tehtäväjaon jälkeen. Osa suuntasi Läkkitorille, osa Lintuvaarantielle, osa Raitille ja osa terveysaseman kulmille. Oranssinpunaiset ”I love Lepuski” -liivit lepattivat ja roskapidit alkoivat napsua. Kolme rouvaa kiskoi pujoja tienvarren pusikoista. Hiukan yskitti.


Asukkaat ottivat Roskarouvat tänäänkin lempeydellä vastaan. Riemastuttava kohtaaminen syntyi Raitin puiston kulmalla työskennelleen vihreäpuseroisen tupakkamiehen kanssa. Hän oli juuri heittänyt tyhjän tupakkiaskin maahan, kun työkaverinsa vinkkasi: "Laitoit sitten meidän Roskarouville lisää hommia". Ehdin jo sujauttaa askin mustaan muovisäkkiini, kun tupakkamies tuli katuvana sanomaan: ”Sori, minä sen heitin, mitäs nyt tehdään?” Yllätyin tästä rehellisyydestä niin, että viskasin askin pussista takaisin maahan: "Voit poimia sen uudelleen ja laittaa tähän roskapussiin".


Mies teki työtä käskettyä ja siitäkös meille sukeutui hyvänmielen keskustelu! Huumori kesti - ei ottanut mies nokkiinsa! Hänelle oli ihan uutta asiaa se, että esimerkiksi kadulla lojuvat tupakantumpit joutuvat hulevesiviemäreiden kautta ojiin, ja lopulta mereen eliöiden harmiksi nikotiineineen päivineen. ”Enpä ole ajatellut koko asiaa. Nämäkin tumpit tässä hiekoituksella taitavat olla suurelta osin minun – tupakkia kun kuluu neljä askia päivässä.” Kohtaamisemme päättyi ystävälliseen kiitokseen: ”Teette hyvää työtä, kiitos! Mukavaa päivää ja hymyillään kun tavataan!”


Kierroksen jälkeen pohdimme, mikä olikaan erikoisin roskalöydös tänään. Pujoja kitkenyt rouva kertoi löytäneensä täyden juomatölkin pusikosta ja nostaneensa sen odottamaan kadun reunaan ja jatkaneensa kitkemistä ryteikössä. Palatessaan hakemaan tölkkiä roskapussiin, sitä ei löytynyt. Joku oli pusikkodrinkin havainnut ja ottanut mukaansa. Olikohan hörppinyt tyhjäksi? No, sopiihan se - kunhan ei vaan ollut viskannut tyhjää tölkkiä takaisin pusikkoon.


"Tumppi- ja panttiroskiksia pitäisi olla paljon enemmän", turistiin taas kerran päivän jälkipuinnissa. Varsinkin bussipysäkkien roskisten vakiovarusteena ne olisivat aivan must. Onhan selvää, että bussia odotellessa mussutetaan karkkia, juodaan virvokkeita ja sauhutellaan tupakkia. Ja bussihan aina tulee tunnetusti heti, kun tupakin on sytyttänyt. Mutta minnekäs sen tumppaisi, jos ei löydy tumppiroskista!


Entäs juomatölkin sitten? Sen kun sujauttaa roskikseen, niin eiköhän panttienkerääjät kaivele limaiset roskat kadulle sen löytääkseen. Olisipa siistiä, jos panttiroskis odottelisi mahdollisimman monen bussipysäkin korvilla! Pantinetsijälle silkkaa rahaa pinossa!


Leetta

Roskarouva