Roskarouvien koristelemia taskutuhkakuppeja.

Roskarouvien päiväkirjasta 3

 

08.12.2022

 

Ihanat Roskarouvat

 

Joka maanantai puolelta päivin Lepuskin tarmokkaat Roskarouvat pukevat oranssit turvaliivit päälleen, tarttuvat pihteihinsä ja lähtevät nyppimään roskia lähiseudun teiltä ja kujilta. Jos sataa kaatamalla, rouvat nauttivat suosiolla muista asioista. Joku tolkku se on vapaaehtoistyölläkin.
 
Kun Ruusupuiston avustustyöt jäivät Raitin remontin jalkoihin, aktiivit käänsivät katseensa seuraavaan tehtävään: kotikulmiemme lisääntyvään roskaisuuteen. Työ kuuluu oikeasti Espoon kaupungille, mutta kaupungin säästötoimet ovat niin tiukat, ettei kunnossapito pysty kaikkea tekemään. Siispä Ruusurouvat ovat nyt myös Roskarouvia ja siivoavat ympäristöä Raitin lähialueilla. Roskarouvien lisäksi aluetta siistii myös muita törkyisyyteen kyllästyneitä. Ja lisää kaivataan.
 
Arvaapa mitä Roskarouvat sitten pihteihinsä nyppivät? Yleisin roska on käytetyt tupakkatuotteet. Purkat, karkkipussit, välipalojen kääreet, pizzalaatikot, muovipullot ja alumiinipurkit ovat myös kärkipäässä. Onneksi viimemainituilla on myös omat innokkaat kerääjänsä. On sitä löydetty paljon muutakin roskaa. Jääköön ne tässä erittelemättä.
 
Tupakkatuotteet ovat maailman yleisin luontoon päätyvä roska. Tumppi ei maadu, sillä se on selluloosa-asetaattia, muovia, jonka hajoaminen kestää vuosia. Sen myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja maaperään ja lopulta ravintoketjussa eläimiin ja ihmisiin. Leppävaarassa heitetään joka päivä tuhansia tupakantumppeja maahan, hulevesikaivojen ritilöistä sisään, puroihin, mereen ja nurmikoille. Filtteristä liukenee monia kemikaaleja, joista mm. lyijy, kadmium ja arsenikki ovat ympäristölle vaarallisia.
 
Kunpa ihmiset ottaisivat käyttöön taskutuhkiksia. Sellaisen voi tehdä mistä tahansa tiukasti suljettavasta muovipurkista. Stumppi sisään ja kansi kiinni. Hapettomassa tilassa sauhu sammuu. Taskutuhkiksen voi tyhjentää kätevästi yleisen sekajätteen joukkoon. Sieltä se matkaa HSY:n kyydissä Vantaan energialaitokselle poltettavaksi.
 
Roskaretken jälkeen rouvat käyvät kahvilla ja keskustelevat iloisina ja tyytyväisinä saaliistaan ja elämästä yleensä. Erään tällaisen keskustelun Harakanpesässä katkaisi kohteliaasti pyyntö saada laulaa lovely ladyille serenadi. Upeasti herkisti.
 
Roskia nyppiessään Roskarouvat ovat kohdanneet monta kulkijaa. Palaute on rohkaisevaa, kiitoksia, ihailua. Kuten eräs seniori herrasmies sanoi: “Te olette kuulkaa ihania naisia, kaikki!”
 
Ratu

Roskarouva