Lepuskin Joulun ruispiparkakut
29.11.2019
Lepuskin Joulussa tutustutaan tänä vuonna vanhoihin jouluperinteisiin ja tarjotaan lämpimän glögin kera vanhan ajan piparkakkuja, joiden leivonnassa on käytetty ruisjauhoja. Entisaikoihin vehnää viljeltiin maassamme lähinnä vain Lounais-Suomessa, joten kotoisia ruisjauhoja käytettiin paljon enemmän. Aina ei ollut edes tänä päivänä tuttuja joulumausteitakaan käytettävissä. Myös Espoosta kerätyn ruokaperinteen mukaan jouluglögin kanssa tarjottava leivonnainen on ollut yksinkertaisimmillaan hapankorppua muistuttava ruiskeksi.
Lepuskin Joulun piparkakkujen ohje on nyt peräisin leipurimme Leena Frimanin vanhasta keittokirjasta. Leenahan on monille tuttu Lepuskin kirppareilta. Hänen siellä pitämässä puffetissa olemme saaneet nauttia monenlaisista makoisista kotileivonnaisista.
Tervetuloa mukaan Lepuskin Jouluun Läkkitorille lauantaina 30.11.2019 klo 15-16 nauttimaan ruispiparkakuista ja glögistä. Oheista ohjetta kannattaa kokeilla kotonakin.