Kuvassa soturikuningas Kustaa II Adolf nousee joukkoineen maihin Saksassa 1630 (Wikimedia Commons).

Sotilaiden Alberga

 

29.01.2022

 

400 vuotta sitten Pohjois-Euroopassa riehui sota. Ruotsi ja Suomi sen osana, olivat valloittajia, eivät sivustakatsojia. Sodan melskeistä syntyi Albergan kartano, jonka syntymäpäiviä vietetään 14.3.2022 klo 18 Sellon kirjastolla.
 
Kustaa Vaasan pojanpoika Kustaa II Aadolf oli taitava sotapäällikkö. Hän nosti Ruotsin suurvallaksi 30-vuotisessa sodassa, jossa suomalaiset hakkapeliitat hankkivat hurjan maineensa. Kustaa Aadolfin armeijan koko oli 70 000 miestä. Siitä suomalaisia oli 20 000, ruotsalaisia 20 000 ja loput olivat palkkasotureita eri puolelta Eurooppaa.
 
Johan Gyldenär oli yksi näistä Kustaan palkkasotureista, kotoisin joko Espanjasta tai Saksasta. Hän oli onnistunut jo nuorena hankkimaan merkittävän omaisuuden ja lahjoitti kruunulle varoja sodan jatkamiseen. Vastalahjana Kustaa II Adolf antoi hänelle 14.3.1622 päivätyllä kirjeellä lahjoituksena Suurhuopalahden kylän talot kahta lukuun ottamatta. Lahjoitusmaiden talonpojat menettivät perintötilansa, mutta saivat usein jäädä viljelemään taloaan, jonka tuotto meni kuitenkin kartanon omistajalle. Gyldenär otti asuinkartanokseen Mats Eerikipojan talon nykyisen Albergan kartanon vierestä. Lopputilanteessa Gyldenärin läänitykseen kuului lopulta 22 taloa. Lue lisää Leppävaaran ytimessä -kirjasta sivuilta 20–31.