Vangitun kanan munat saattavat muuttaa
Raide-Jokerin reittiä Alberganesplanadin
puistossa

01.04.2019

 

Ei liito-oravan papanoita vaan jotain aivan muuta

Tänä aamuna Alberganesplanadin puistossa suoritetuissa syväystutkimuksissa HSL:n reittisuunnittelijoita kohtasi varsin erikoinen näky. Nurmikolta löytyi kymmeniä sulaneen roudan ylösnostamia muinaisaikaisia "Vangitun kanan munia". Löytö yllätti kaikki ja saattaa aiheuttaa reittimuutoksia nimenomaan Alberganesplanadin puiston kohdalla sekä muutenkin Sellon kauppakeskuksen läheisyydessä.

 

Historia puhuu puolestaan

Paikalle hälytetyt historioitsijat kertoivat, että 4500 vuotta sitten Leppävaaran päällä lainehtinut Litorinanmeri oli maanpinnan noustessa ja ilmaston lämmetessä väistynyt. Runsas 2000 vuotta sitten, merenpinnan ollessa nykyisellä tasollaan, oli jo runsasta kaupankäyntiä reitillä Ruukinrannasta muualle Lepuskiandiaan. Tärkein kauppareitti kulki Ruukinrannasta muinaisen Sellomacksin kauppa-alueen läpi ja edelleen silloiseen Bäggböleen ja maan pohjoisosiin aina mannerjäälle ja Saamelandiaan asti. Kauppareitin tärkein tavara oli nimenomaan Vangitun kanan munat. Reitin nimi olikin Vangitun kanan muna -reitti. Ja tuo reitti kulki nimenomaan Sellomacksissa Alberganesplanadin puiston poikki. Aamulla löydetyt munat ovat siitä nyt kuorenpitävä todiste. Historioitsijat suosittelivat Raide-Jokerin reitin uudelleenarviointia löydön takia.

 

Vangitun kanan munat – ei enää legendaa

Vangitun kanan munista on kuultu useita tarinoita, mutta tänään nykyihmiset näkivät niitä ensimmäista kertaa. Vangitun kanan munat olivat aikanaan terveysmielessä ylivertaisia. Ne olivat erittäin puhtaita ja terveellisiä, koska vangittuna ollessaan kanat eivät päässeet syömään ihan mitä sattuu. Eli kontrolli piti. Nyt puistossa tehdyistä munalöydöistä aiotaankin tehdä kloonauksella Sellon ruokakauppoihin uusi menestysartikkeli. Kannattaa olla kuulolla ja viimeistään kesällä kysellä kauppiailta, josko niitä jo saa.

 

Ei enää Vapaan kanan munia ruokapöytään

Nykyään kaupoissa myytävien "Vapaan kanan munia" munivat kanat syövät mitä löytävät ja tekevät mitä niitä huvittaa eikä terveellisyydestä ole tietoakaan. Siellä ne maatilojen pihalla vapaana käyskennellessään syövät maasta esim. vanhan konehallin purkujätteestä asbestia, juovat mopopoikien maahan jättämiä öljyläikkiä tai tuholaismyrkkyjä suoraan säiliövuodoista. Vangitun kanan stressitaso voi toki olla aavistuksen koholla, mutta ei se kuitenkaan vedä vertoja stressille, joka aiheutuu Rekku-koiran räksyttäessä maatalon pihapiirissa. Sääliksi käy vapaata kanaa.

 

Raide-Jokerin reittimuutoksista tiedotetaan, jos siltä tuntuu.

 

Viimeiset tiedotteet.