Hyvää Juhannusta!

 

19.06.2014

 

Leppävaara-seura on jo pitkään tutkinut ja tallentanut paikallista historiaa, jonka tuloksia on julkaistu kirjana, DVD:nä ja juttusarjana tällä sivustolla. Juhannustervehdyksenä tarjoamme tunnelmapalan Tersmedenin muistelmista 250 vuoden takaa. Tersmeden kuvaa juhannusjuhlia Vanhan Albergan puutarhassa, jota ollaan parhaillaan kunnostamassa Perkaalla Kehä ykkösen varressa. Kuvaus on julkaistu Sveaborg-Viapori –projektin sivustolla.

"Koko iltapäivän ja yön työväkeni, torpparit ja sotilaat, työskentelivät saadakseen juhannussalon koristelluksi ja kaksi lehtimajaa puutarhassa valmiiksi. Toinen lehtimajoista oli 26 kyynärää pitkä ja 10 kyynärää leveä [n. 16 x 6 metriä], siinä oli pitkä pöytä ja ympärillä penkit, niin että koko herrasväki mahtui syömään siinä, ja sinne voitiin kätevästi tarjoilla keittiöstä.


Minun soutajani, neljä renkiä, koko tiiliruukin väki lukuun ottamatta niitä kahta jotka huolehtivat uuneista, taalailaiset kaivajat, sekä kaikki torpparit ja naisväki kuljettivat juhlapaikalle puunlehviä ja hoitivat muita valmisteluita läpi yön. He saivat palkakseen kiitoksia ja kestitystä, ja kaikki oli juuri ja juuri ehditty saada valmiiksi kello 3 juhannusaattona, kun Lindgren tuli paikalle musikanttien kanssa ja vieraat alkoivat saapua.


Boolimaljat ja lasit oli katettu lehtimajoihin, kahvi ja tee salin suurelle pöydälle, vieraat otettiin vastaan trumpettien ja valthornien soitolla sitä mukaa kun he saapuivat, ja kello 6 oli tanssi juhannussalon ympärillä täydessä käynnissä. Joukko maalaisväkeä oli kokoontunut katselemaan juhliamme. Kello 9 katettiin vieraiden huomaamatta pöytä suuressa lehtimajassa, ja sitten minä määräsin trumpetteja soittamaan ruokakutsun. Kun juhlavieraat olivat istuneet pöytään, annoin maalaisväelle luvan huvitella juhannussalon ympärillä.


Kaikki pöytävieraat olivat loputtoman hilpeitä, lauloivat ja nauroivat, niin että me istuimme pöydässä pimeän tuloon asti. Vaikka oli pimeää, juhlaväki nousi pöydästä ja tanssi musikantit etunenässä polskan puutarhan poikki ja juhannussalon ympäri, sellaisella innolla ja ilolla, että kaikilla tiesi olevan hauskaa. Vanhimmat poistuivat tanssista, ja heidän tilalleen tuli talonpoikaisemäntiä ja piikoja. Tämän kierron ansiosta tanssi jatkui ½ 3:een aamulla, jolloin väsyneet vieraat istuivat alas ja lepäsivät hetken ennen kotiinlähtöään.


Tämä juhla ei tullut kovinkaan kalliiksi, mutta oli varsin raskas talon rouvalle. Epätavallisen kaunis sää ja vieraiden ilo kevensivät kuitenkin tunnelman."