Havainnekuva Läkkitorin suunnitelmista

 

Kuvia saa klikkaamalla suuremmaksi (kuten muillakin sivuston sivuilla), tai katso kartan PDF.

Läkkitorin remontti puhutti seuran vuosikokouksessa 8.5.2014

 

09.05.2014

 

Läkkitorin ja raitin alaosan remontin alkamista on odotettu kieli pitkällä. Tämän vuoden vuosikokouksen avoimessa info- ja keskusteluosuudessa kaupungin teknisen keskuksen aluepäällikkö Jaakko Koivunurmi esitteli meneillään olevaa Leppävaaran raitin ja Läkkitorin remonttia tekniseltä kannalta. Gallerian toimitusjohtaja Pertti Myllymäki haastoi asukkaat mukaan ideoimaan remontoidun torin kehittämistä viihtyisäksi kansalaistoriksi. Leppävaaran vastavalittu projektijohtaja Mika Rantala oli myös kokouksessa esittäytymässä. Hän vakuutti, että pitää yhteistyötä asukkaiden kanssa tärkeänä ja lupasi tutustua torin suunnitelmiin tarkemmin.


 

Aluepäällikkö Jaakko Koivunurmi kertoi Läkkitorin remontista

  

 

Puheenjohtaja Arja Salmi odottaa hyvää yhteistyötä Leppävaaran uuden projektijohtaja Mika Rantalan kanssa


Koivunurmi kertoi, että marraskuussa 2013 alkanut remppa on tavoiteaikataulustaan nyt neljä  viikkoa  jäljessä eli valmistunee vuoden loppuun mennessä. Remontti maksaa 4,7 miljoonaa euroa. Suurin motiivi remontille on yllättäen vesihuoltotyöt, jotka ovat välttämättömät Mestarinkadun alueen rakentamiselle. Ensimmäisenä Espoossa toria tulevat valaisemaan koristeelliset Gobo-valot, jotka heijastavat tolpista ja Gallerian seinistä kivetykselle kuvion. Pääkulkureitit on hyvin valaistu, mikä suunnittelijan mielestä on turvallisuutta lisäävä tekijä. Valot eivät kuitenkaan ole ledejä.


 

Gobovalot heijastavat kuvion torin pintaan

   
Eniten puhutti torilta purettu kiinteä esiintymislava, jota ei enää saada takaisin. Koivunurmen mukaan tämä on kaupungin yleinen linjaus. Halutaan mm. säästää kunnossapidossa eli toreilla ei haluta mitään huoltoa vaativia kiinteitä rakenteita. Erilaisten tilaisuuksien järjestämisen kannalta (esim. Raittikarnevaalit) tämä on iso miinus ja tilannetta paheksuttiin syvästi.  Leppävaara-seura on moneen otteeseen tuonut kaupungille tiedoksi lavan tarpeen, mutta vetoomukset eivät ole auttaneet.
Toinen ihmetyksen aihe oli Raitin alaosan ”umpeen kalustaminen”. Ihmeteltiin mahtuvatko pyöräilijät ja jalankulkijat väylille - entä markkinakojut? Koivunurmi vakuutti, että suunnittelija on laskenut, että esimerkiksi maalaismarkkinoiden kojut mahtuvat raitille hyvin. Yleisö ei ollut vakuuttunut asiasta. Pelättiin, että markkinoita ei enää nähdä raitilla.


 

Raitin alaosaan on tulossa runsaasti istuksia ja penkkejä


Kolmas kiivasta ajatuksenvaihtoa herätti se, mistä pyöräliikenne johdetaan? Raitilla ja torilla pyöräilyä tulisi kokousväen mielestä ehdottomasti ohjata hidastein.  Nopea läpikulkeva pyöräily tulisi ehdottomasti saada kulkemaan Harakantien ja Valurinkujan kautta ja siitä tunneliin – eikä siis raittia pitkin. Huolta herätti myös se, saakoautoja taas parkkeerata torille, kuten oli käytäntö ennen remonttia? Koivunurmi vakuutti, että ei!


 

Pertti Myllymäki kertoi Gallerian suunnitelmista Läkkitorin elävöittämiseksi


Pertti Myllymäki puolestaan rauhoitteli yleisöä, että torin ja raitin kohentaminen on kyllä hänen käsityksensä mukaan suunniteltu parhaalla insinööritaidolla ja lopputulos on hyvä. Ympäristön laatutaso tulee huomattavasti paranemaan, ja se tulee olemaan samaa tasoa kuin Etelä-Leppävaaran puolella. Torin aiempaan ”aaltoiluun” on ollut syynä se, että alue on vanhaa merenpohjaa, jota ei ole alkujaan perustettu ja stabiloitu oikein. Nyt saadaan kalliilla korjataan aiempia rakentamisen virheitä.


Myllymäki ja Galleria haluavat kehittää Läkkitoria alueeksi, jossa ihmiset viihtyvät. Gallerian tavoite on saada alue myös turvallisemmaksi. Sen vuoksi Galleria haluaa vuokrata torin kaupungilta. Tällöin järjestyksenvalvojilla olisi myös oikeudet järjestyksenvalvontaan. Tolpassa olevasta valvontakamerasta kuva kulkee suoraan Kilon poliisiasemalle, josta tarpeen vaatiessa lähtee ”Läkkitori-express” Leppävaaraan. Kaupunki ei vielä ole tehnyt päätöksiä torin vuokraamisesta, mutta vastaava menettely on todettu hyväksi Itäkeskuksessa. Myllymäki haastoikin nyt kaikkia paikallisia toimijoita ja erityisiseti Leppävaara-seuraa mukaan ideoimaan Läkkitorin kehittämistä viihtyisäksi kansalaistoriksi.


Tilaisuudessa kuultiin myös kommentteja, että toria korjataan nyt liian kalliilla ja siihen kuluu verorahoja, joita tarvittaisiin kipeästi muualle. Torille on kovasti kaivattu viihtyisää kahvilaa. Myllymäki kertoi, että Gallerian kulmassa toimiva pankki siirtyy Selloon ja sen paikalle kaavaillaan nyt kahviota kesäterasseineen. Kahvila on myös
K-Supermarket Leppävaaran toive.


Esiintymislavaongelmaan ehdotettiin siirtokelpoista ratkaisua - voisiko kaupunki tehdä sellaisen? Koivunurmi ei uskonut kaupungin toteuttavan tällaista, mutta Myllymäki on osaltaan valmis selvittämään, millaisia koottavia lavoja on olemassa ja olisiko Gallerialla mahdollisuus ottaa sitä vastuulleen. Kaivattiin myös lapsille ja nuorille viihtyisiä tiloja. Myllymäki totesi, että mitään Hop-Lopia torille ei saada, mutta jonkinlainen leikkipaikka on suunnitelmissa.

 

Haaste asukkaille ja torin varren toimijoille on heitetty.
Nyt on sinun vuorosi kertoa, millaisen torin sinä haluaisit?