Kuvassa Vuoden 2016 kotiseututeoksen palkitut ja palkitsijat vasemmalta oikealle: Raija Ahonen, Jarmo Oksanen, Arja Salmi, Markku Salmi ja Tapio Lipasti kirjan toimituskunnasta sekä toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo Suomen Kotiseutuliitosta ja voittajan valinnut kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Näillä perusteilla Valtatien varrelta voitti

02.10.2016

Vuoden 2016 kotiseututeoksen valinta oli kaksivaiheinen. Ensimmäisessä erässä 65 kilpailevan kirjan joukosta valittiin neljä finalistia. Vuoden 2016 Kotiseututeoksen lopullisen valinnan neljän finalistin joukosta teki kulttuuriasianneuvos Päivi Salonen. Hän kuvaili Valtatien varrelta kirjaa seuraavasti: "Kirja on lämminhenkinen ja sympaattinen tarina kotiseudun synnystä. Kirjan erityinen ansio on sen ihmisläheisyys ja ainutlaatuisen elävä kuvitus, josta syntyy vahva tunnelma leppävaaralaisten ja harakkalaisten arjesta, juhlasta ja työnteosta. Toivon, että kirja toimii innostavana esimerkkinä muille kotiseutunsa ja asuinympäristönsä historiaa ja tarinoita tallentaville."

 

Valtatien varrelta kirja koottiin Leppävaara-seuran kansalaismuistipiirin laajan aineiston pohjalta ja kirjassa esitellään sata tarinaa ja yli 600 valokuvaa. Aktiivinen kansalaismuistipiiri on jo vuodesta 2002 määrätietoisesti kartoittanut ja kerännyt talteen historiatietoa ja -aineistoa Leppävaaran alueelta. "Vaikka kirjalla on monta kirjoittajaa, taitavasti laadittu rakenne ja sopivasti taustoittavat luvut kokoavat tarinat toinen toistaan täydentäväksi kertomukseksi. Tekijöiden rakkaus kotiseutuunsa Lepuskiin henkii jokaiselta sivulta. Erinomaiset kartat auttavat lukijaa liikkumaan ajasta ja paikasta toiseen, vaikka nimistö muuttuu", Salonen sanoi valintansa lopuksi.