Koululaisten perinteisten hiihtokilpailujen lähtötunnelmia

1950-luvulla Leppävaaran kansakoulun edustalla

(nyk. Veräjäpellonkadulla).

Leppävaaran kansalaismuistipiiri

 

Kansalaismuistipiiri on kevätkaudella kuunnellut museon Pirkko Sillanpään alustuksen pirtuajasta, tutkinut parissa istunnossaan vanhoja koulukuvia ja tunnistanut museon Leena Sipposen kanssa Harakan valokuvaajan O. Janatuisen upeita kuvia, joita Espoon kaupunginmuseo on skannannut talteen. Torstaina 25.4.2019 katsotaan loppuerä Janatuisen kuvista Ruusutorpan koululla klo 18-19.30. Kevään viimeisinen istunto pidetään poikkeuksellisesti Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksessa, osoite Säterinkatu 3. Silloin esitellään uusi, syyskuussa ilmestyvä Leppävaaran historiikki.

 

Leppävaara-seura käynnisti suositun kansalaismuistitoimintansa jo vuonna 2002. Talteen on saatu valtava määrä alueen rikasta historiaa valokuvina, lehtileikkeinä, tarinoina ja henkilöhistorioina. Piiriläiset ovat vuosien kuluessa kyenneet tarkentamaan epävarmoja tietoja Leppävaaran kehityksen kannalta olennaisista asioista.

 

Kansalaismuisti-illat ovat sosiaalisia tapahtumia, joissa keskustellaan vilkkaasti. Välillä myös kinastellaan, sillä muistikuvat menneestä ajasta eivät aina suinkaan mene yksiin. Piirissä vallitsee vahva yhteishenki, joka ei kuitenkaan sulje pois uusia tulokkaita. Välillä iltoihin kutsutaan vierailevia tähtiä, alansa parhaita asiantuntijoita. Kaikilla ulkopuolisilla vierailijoilla on kuitenkin ollut tiivis side Leppävaaraan. Kansalaismuistikeskustelut jatkuvat istuntojen välissä Facebook-ryhmässä, jolloin on saatu mukaan monia uusia osallistujia.
 
Kerätyn aineiston pohjalta on laadittu kymmeniä historia-artikkeleita Lepuski-lehteen ja seuran verkkosivulle www.lepuski.fi/historia sekä saatu arvokasta lähdeaineistoa seuran julkaisemiin historiikkeihin, joista uusin - "Leppävaaran alkukoti" julkaistiin 2017. Harakan ja Pohjois-Leppävaaran vaiheista kertova "Valtatien varrelta" ilmestyi 2015 ja sen painos on loppumassa. "Albergasta Leppävaaraan" -historiikin molemmat painokset on jo myyty loppuun.
 
Kansalaismuistitoiminnan esikuvana on ollut Helsingin yliopiston Kulttuurikaupunki 2000 -hanke, josta Leppävaarassa on kehitetty oma sovellus.

 

Kansalaismuistipiiri on vuosittain kokoontunut 10-12 istuntoon. Esimerkiksi vuonna 2018 iltoja oli 11 kertaa ja niihin osallistujia oli yhteensä 582. Kokouspaikkana on 

Ruusutorpan koulun auditorio, osoite Leppävaarankatu 24.

 

Tervetuloa: kevään teemat (PDF) ja 2019 aikataulu (PDF).