Espoon kaupunginmuseon kuvassa on kampakeramiikan

ranta-asumus, piirros Satu Törmälä. Monikon asuinkohde on

voinut olla samankaltainen.

No mutta mitä sieltä löytyykään?

03.11.2020

 

Leppävaarasta on löytynyt useampia kivikauden asuinpaikkoja ja esineitä, sillä kivikaudella Laajalahden rantoja asutti ainakin kaksi pyyntiyhteisöä. Kivikauden Lepuskista on kerrottu Leppävaaran alkukoti -kirjan sivuilla 26-37.


Mutta kaikkea ei ole vielä kaivettu esiin, eikä löydetty. Siksi Leppävaara-seura toteuttaa ensi keväänä 20.-23.5. 2021 arkeologisen yleisökaivauksen vanhan Monikon torpan mailla. Osallistujilta ei vaadita aikaisempaa kokemusta arkeologiasta. Alle 14-vuotiaat voivat osallistua kaivauksiin täysi-ikäisen henkilön seurassa. Kaivauksen vetävät arkeologit Jan Fast ja Janne Soisalo.

 

Mutta missä ja mitä kaivettaisiin? Asian ratkaisivat arkeologit Jan Fast ja Janne Soisalo: ”Olemme miettineet sopivaa kaivauskohdetta Leppävaaran alueella. Suureksi onneksi alueella on yksi aivan uskomattoman hieno kivikautinen n. 5 000-5 500 vuotta vanha, ilmeisen runsaslöytöinen kampakeraaminen asuinpaikka, josta suurin osa on säilynyt koskemattomana, eikä sitä ole milloinkaan tutkittu kaivauksin!”

 

Tämä lupaava kohde sijaitsee Monikon torpan tuntumassa, Urheilupuiston luoteiskulmalla. Tiedotamme somessa ja Lepuski-lehdessä hankkeen etenemisestä kevään mittaan. Tätä hanketta ei koronakaan pysäytä, se voi korkeintaan sitä lykätä.